Názor odborníka na finanční poradce

Názor odborníka – Finanční gramotnost občanů

1. Jak hodnotíte úroveň finanční gramotnosti občanů?

Mám dobrou a špatnou zprávu. Tou dobrou je, že se finanční gramotnost postupně zlepšuje. OVB je v oblasti finanční gramotnosti aktivní již několik let. Trend rostoucí vzdělanosti obyvatel ČR je pozitivní. Špatnou zprávou ale je, že i přesto je stále na velmi špatné úrovni a máme co dohánět. Stále mnoho obyvatel České republiky osobní či rodinné finance podceňuje, nestarají se o ně. To pak vede ke špatným koncům.

2. Co byste doporučil lidem v souvislosti s vedením rodinných financí?

Stejně, jako se sami neléčíte a vyhledáte lékaře, i finance potřebují odborníka, který jim rozumí. Jistě, můžete to zkusit sami, domácí samoléčbu. Někdy zabere, většinou ale ne a můžete celou situaci ještě zhoršit. Zamyslete se nad tím, jak se staráte o rodinné finance. Dáváte jim alespoň takovou důležitost, jako třeba svému vozu, nebo zahrádce? Nepodceňujete péči o rodinnou pokladnu? Nemusíte být odborníkem, ale měli byste vědět, kam lze pro odborníka na finance zavolat. Od toho zde finanční poradci jsou.

3. Na pořadu dne je v současnosti zejména penzijní reforma. Ovlivní i činnosti poradců?

Pro mě je penzijní reforma potvrzením oprávněnosti institucí finančního poradenství. A sice v tom, že je zde jasně vyslovený názor, že člověk je ekonomicky primárně zodpovědný za sebe, zejména v postekonomicky aktivním období. A to je přesně to, co my nabízíme. Nabízíme jistou finanční nezávislost na státu, jistou soběstačnost. Dlouho nás ale, stejně jako naše klienty, trápila nejistota, která diskuzi o penzijní reformě provázela. Neustálé změny způsobily, že mnozí lidé penzijní reformě nevěří. Chybou dle mého názoru je také nevyžadovaná kvalifikace zprostředkovatelů v prvních měsících. To poškozuje nás, kteří na vzdělávání a kvalifikaci sázíme a investujeme do ní. A také klienty, kteřímnohdy podléhají radám nekvalifikovaných „odborníků“.  Na mnohé problémy narážíme ještě stále, a některé se, velmi pravděpodobně, ještě objeví.

4. Co říkáte k připravovanému zpřísnění pravidel pro činnost finančních zprostředkovatelů?

Je potřeba mít jasně daná pravidla a dohlížet na jejich dodržování. Oddělme však regulaci zprostředkovatelů a regulaci pojistitelů, resp. bank. Jsme zastánci toho, že regulace, rozumná regulace, je v pořádku. Platí zde ale několik „ale“. Nesmí se totiž jednat o regulaci jen některých, nebo na úkor jen některých. Regulací by se také nemělo zasahovat do již existujících vztahů, anebo by neměla vést k narušení celého trhu. Regulace je v pořádku jen tehdy, pokud skutečně slouží na ochranu spotřebitelů a neschovávají se za ní jiné cíle. Nesmíme v této souvislosti zapomenout, že poskytování finančních služeb je podnikání jako každé jiné, tj. nemělo by být regulací dotlačeno do stavu, kdy není možné reálně očekávat zisk.

Odborník : Ing. Michal Knapp, předseda představenstva OVB Allfinanz, a.s.